Direktlänk till inlägg 24 november 2012

PROJEKTION

Av ememmely - 24 november 2012 08:32

En förutsättning för projektion är när man undanhåller sina "svagheter" för att försöka bevara den självbild man vill ha och ge sken av. Istället för att erkänna sina svagheter som borde komma fram för att vara möjligt att bygga upp en sund självbild, så döljer man dem och försöker överföra dem på någon annan. 


Projektion i familjer
Det kan vara så att en hel familj kan använda sig av projektion där de alla förtränger äkta känslor. Ingen tar in någon av de andra och det finns en tomhet. Utåt kan familjen se ut att hålla ihop men egentligen håller de alla varandra på avstånd. Varje familjemedlem ägnar sig åt att skydda sin egen falska självbild och tar ut dessa känslor på varandra, gärna på den som inte är närvarande för stunden eller på någon som kommer ny in i familjen. Dessa familjemedlemmar lägger även ut/över dessa känslor på andra personer i sin väg för att bli av med den inre frustrationen. 


Går det att förändra detta beteende
Människor som ägnar sig åt att ständigt lämpa över sitt dåliga beteende och obearbetade känslor på andra är egocentriska och ointresserade av hur illa de gör den de utsätter. En människa med osund narcissism kan möjligtvis förändras och börja se sig själv och andra som de är men det kräver hårt arbete och inre bearbetning där man verkligen försöker se utanför sig själv. Detta sker tyvärr sällan då egoismen står i vägen. De matar istället sin osunda egoism genom att söka falsk bekräftelse från människor som de vet inte säger sanningen. Om de istället skulle vända sig till någon som faktiskt vågar skrapa på djupet och komma nära det de försöker dölja inom sig kommer projektionen med full kraft, samt mycket obehagligt beteende. Antingen gör de allt för att trycka ner personen som kommit nära det de vill dölja eller så slänger de igen dörren och går för att inte komma tillbaka. På så sätt kan den falska självbilden hållas uppe. 


Projektion hindrar alla form av äkta och sunda relationer
De här personerna har alltså inte förmågan att ha äkta och sunda relationer. De börjar bete sig illa och för över sina egna tillkortakommanden så fort de kommit över första fasen i relationen och det är dags att gå vidare för att fördjupa sig i varandra. En person med starka försvar vänder tvärt i detta läge från att ha uppvisat fantastiska sidor under förälskelsefasen kommer han nu visa kalla, kontrollerande och svekfulla sidor - sidor som han inte vill kännas vid utan helt utan skam kommer säga att du använder dig av.

Förvirrande och plågsam kommunikation


De som har haft en relation med någon som ägnar sig åt projektion kommer märka att kommunikationen ändras drastiskt då personens självbild "hotas" vilket den automatiskt gör när det är dags att fördjupa relationen. Den hastiga växlingen kommer antagligen att göra mottagaren väldigt förvirrad, rädd och ledsen. Under samtalets gång då personen kommer ägna sig åt dåligt beteende och projektion är det lätt att tappa fotfästet för det kommer oftast så chockartat. Det är omöjligt att förstå vart den andre är på väg, vad det är han vill för det finns inget konstruktivt i det han säger och gör. Då är det lätt att den som utsätts gör misstag som att säga något fel eller kanske inte våga säga något alls, blir rädd och försöka gå sin väg eller kanske försöker vädja och krypa in i famnen. De människor som ägnar sig åt projektion tar snabbt fasta vid dessa "misstag" och riktar blixtsnabbt in sig på dessa så att den som utsätts blir ännu mer förvirrad. "Du sa fel och jag ska lära dig och påminna dig varje gång du gör fel! Du svårartade inte på min fråga, du svarar aldrig på mina frågor och vet inte hur man kommunicerar! Varför är du så svag och rädd, typiskt dig att försöka fly för du vet inte hur man har en relation! Kryp inte in i min famn och försök få bekräftelse för jag fattar inte varför du behöver så sjukt mycket bekräftelse!" 


Genom att lägga skuld på sin partner för sin egen oförmåga till sund kommunikation så slipper den som utsätter andra ifrån sitt eget ansvar och får en känsla av rättfärdighet - det spelar ingen roll för den här personen om känslan av rättfärdighet inte är äkta och kommit till på ett sätt som skadar mottagaren. Detta beteende är ett mycket respektlöst och kränkande beteende som används skamlöst för egen vinnings skull. Ett perfekt sätt för en skamlös att bli av med sina egna oönskade känslor och få makt över den andra. 


Ju mer nära du kommer, ju mer illa blir du behandlad
I sunda relationer är inte omtanken om den andre lika stark i början av relationen då man inte har kommit lika långt i sina känslor som när man har känner att man vill fördjupa relationen. När det är dags att fördjupa relationen är omtanken mycket djupare. Med en person som styrs av en osund egoism och projektioner är det tvärtom - Ju mer nära du kommer en sådan person ju mer illa kommer du att behandlas. Den här personen kommer alltså att ge den person som han känner mest intresse för och som han blir mest förälskad i den sämsta behandlingen. Det beror på att det är just närheten som hotar hans falska självbild. Han kommer då inte visa någon omtanke alls för kvinnan eftersom hans ego kommer att blockera sådana känslor. Detta leder till att ju mindre den här personen känner i en relation ju ofarligare blir han eftersom han inte känner sig hotad då han har kontroll över sina känslor. Det är först när han blir förälskad på riktigt som han känner att han tappar kontrollen och så snurrar den destruktiva karusellen igång med full kraft. 


Man kan även förklara ovanstående på följande sätt: 
"Han är som ett barn som kommer till en sandlåda. Han har smutsiga kläder och han gillar det inte för han vill vara renare än alla andra. Istället för att gå hem och tvätta kläderna så väljer han att istället smutsa ner de andra, han kastar grus och lera. Den i sandlådan som han tycker är finast, som har mest rena kläder behandlar han sämst - hon får de största lerkakorna på sig." 

 

Den "bästa" mottagaren för hans eget tillkortakommande är en varm och känslomässigt öppen person, lojal, ansvarsfull, omhändertagande och som lätt känner dåligt samvete. Alla dessa egenskaper som han uppskattade i början vänder han hastigt till negativa egenskaper den dagen han känner sig hotad. Maktbalansen störs och den kvinna som han har förälskat sig har inte de egenskaper som krävs för att möta honom på den nivå han befinner sig. Kvinna blir insnärjd i hans projektioner om hon inte lämnar honom och han kommer snabbt behandla henne sämre och sämre.

Härska och söndra


Minsta lilla önskan från kvinnan, i fördjupningsfasen, känns som ett orimligt krav. För att slippa känna detta krav kommer han göra klart för henne i ord och handling att hon inte har rätt att ställa krav på honom, han kommer att förminska henne medan han blåser upp sig själv. Till sist har hon ingen rätt att ställa några krav alls medan han kan ställa vilka krav och göra upp vilka regler som helst.

Han härskar och söndrar den kvinna som han säger sig älska för att hon pockar på hand dåliga samvete. Detta dåliga samvete är inget han kan hantera och det alstrar en inre spänning han inte vill kännas vid. Han blir aggressiv och anklagar henne för att hon får honom att må dåligt, att skulden är hennes då hon överför negativ energi. 


Ett exempel på projicering
Om en man som ägnar sig åt projicering är otrogen mot kvinnan han är tillsammans med så vet han självklart att han sviker, ljuger och gör illa. Men för att på alla sätt få bort bilden av sig själv som en "dålig man" talar han ofta starkt negativt om andra män/kvinnor som är otrogna. När inte detta räcker för att hålla uppe den bild han vill ha om sig själv så vänder han sig till kvinnan han bedrar och förvandlar henne till den som gör fel, som är oduglig, som är elak och som inte går att lita på. Oftast börjar han denna överföring med antydningar och pikar om att kvinnan är flirtig. Dessa antydningar och pikar kommer snart att öka i kraft. Han kommer att anklaga kvinnan för att hon flirtar med allt och alla, är otrogen och antagligen också har haft sex med alla på sitt arbete. Mannen kan nu inbilla sig själv att detta är sant för att på så sätt rättfärdiga sina egna lögner inför sig själv.


Vägen ut ur projicering
Det är viktigt att behålla sin klarsyn och inte försöka närma dig och förstå någon som försöker projicera, härska och söndra. Om du befinner dig tillsammans med någon som använder sig av dessa destruktiva mönster är det mest triggande du kan göra för den här personen att försöka komma mer nära, vädja till medkänsla och rättvisa. 


Försök inte att haka fast i projektionen, förklara dig inte, försvara dig inte utan försök behålla huvudet och hjärtat kallt för att sedan lämna relationen. Det är lättare sagt än gjort om du redan har engagerat dig och blivit förälskad i personen. Men det finns tyvärr inga andra råd än att lämna för att undvika hans vrede och söndring av din självkänsla. Du kommer inte ha en chans när han känner sig hotad och kör över dig. Han vet detta men tyvärr är han mer kall och egoistisk än vad du kan föreställa dig. Du är för honom som en vit filmduk vilken han projicerar alla sina egna negativa sidor på. Du är hans projektionsskärm. 


Viktiga råd för att undvika att fastna i någons projektionsskärm
Om du är en person som lätt känner skuld och rannsakar dig själv så måste du vara extra försiktig och lära dig av de varningssignaler en person som projicerar använder sig av. Att du är välvillig, snäll och ger av dig själv är något en sund person uppskattar. Men en person som är osunt egoistisk och använder sig av försvar kommer bara utnyttja att du är snäll, att du försöker lösa problemen, att du försöker anpassa dig och gör dig medgörlig. Dina egenskaper, hur bra de än är, kommer alltså varken uppskattas eller förändra hans beteende. 


Du måste släppa taget och ge upp hoppet om att DU kan förändra honom. Försök istället bli medveten om dessa mönster och beteenden som finns, då kan du lättare upptäcka i tid om någon tänker JAG istället för VI i en relation. 


Håll dig undan människor som inte behandlar dig väl. Ta känslomässigt avstånd, ge inte av dig själv och bli inte personlig. Det finns ingen anledning att vara tillmötesgående mot någon som inte är snäll mot dig. Goda relationer är det viktigaste som finns så unna dig sådana istället. 


Här är några viktiga varningssignaler 
- Han tycker om att styra och bestämma, det mesta sker på hans villkor
- De regler som han sätter upp dig för dig gäller inte för honom 
- Han lägger skulden utanför sig själv för att känna sig felfri
- Dina åsikter och förslag går sällan igenom 
- Arrogant, nonchalant och respektlös
- Hånfull 
- Hans behov kommer alltid i första hand och du hamnar i underläge
- Han smyger in ett makt- och kontrollbehov 
- Han smyger in svartsjuka och anklagelser 
- Han bedömer dig orättvist utan hänsyn till situationer du befinner dig i
- Han är ofta avundsjuk och missunnsam
- Hans ord och handling går inte hand i hand
- Han gör dig ofta ledsen och får dig att känna dig känslomässigt övergiven
- Han tycker om att förlöjliga dig, även i de mest opassande situationer
- Kan helt oförtjänt snäsa, kritisera och bete sig illa mot dig 
- Aggressiv och får lätt vredesutbrott 
- Han utnyttjar dig 

/"Tuvaforum"


Ja.... Jag har ju skrivit lite om det där med skuldkänslor tidigare i bloggen och jag tycker att det är viktigt att ta upp det igen och igen och igen..... Varför?

Jo, för kvinnor som varit med om det här har oftast bearbetats av misshandlaren under en ganska lång tid och därför sitter just det där med skuld väldigt djupt.

Det är svårt att be om hjälp och så fort ngn (nu utgår jag ifrån mig själv) gör mig en tjänst så känner jag just.... skuld.

Jag kan ha riktigt bra dagar nu... Så långt har jag kommit men skulden kan också skölja över mig som ett stort svart hav och MED SKULDEN KOMMER ALLT DET ANDRA OCKSÅ.... Alla minnesbilder, alla nedlåtande kommentarer under "förminskningsfasen" och allt hemskt jag helt plötsligt godtog att han gjorde. Allt jag blundade för eftersom HAN ALLTID HADE RÄTT.

Det jag blundade för då har i sin tur satt djupa sår i en annan individ som lider svåra sviter av detta idag. (Detta ska jag berätta mer om vis ett senare tillfälle)


Så som ni förstår så är skuldkänslorna oändliga..... men hanterbara nu med facit i hand.

Det är inte mitt fel. Jag vet det och DET är bra.


När ni hör saker som:

" DU gör mig så arg"

" Titta nu vad DU fick mig att göra!"

" Det är bara DU som tycker att jag är aggressiv"

" Du bara inbillar dig"

" Det händer bara i ditt huvud"

" Det ska inte hända igen"

" Nu betér du dig precis som mitt ex"

" Det var inte jag"

" Jag har inte gjort något"


.... LÄMNA!


Ett annat enkelt sätt att tidigt upptäcka om det är en narcissist man har med att göra är att redan i inledningsfasen, när han uppvaktar som flitigast... inte sällan med presenter osv.... observera om dessa presenter är ngt han tror att just DU som DU är skulle uppskatta eller om det är saker som HAN TYCKER ATT DU SKA UPPSKATTA.

Har han brytt sig om att lära känna dig?

En man med misshandlarbetéende bryr sig inte om att lära känna dig eftersom han ämnar att forma dig efter sina egna behov.


Stay strong!



Kärlek,

Em.



 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av ememmely - 1 januari 2013 20:47

Fortsätt gärna följa mig här:    http://nattstad.se/ememmely   Kärlek<3 /Em. ...

Av ememmely - 1 januari 2013 16:34

En man som misshandlar är känslomässigt omogen. Hans omognad visar sig ofta när det ställs krav på honom i en relation tillsammans med en kvinna. Då överväldigas den omogna mannen av känslor som maktlöshet eftersom han upplever att han har tappat kon...

Av ememmely - 1 januari 2013 09:50


Vill börja dagen med att önska er alla ett riktigt gott nytt år=)   Nu börjar året där vi inte ska göra om alla de misstag vi gjorde förra året, right? Ha ha ha! Vi kan väl alla försöka göra vårt bästa i alla fall. Vi kan börja med att lära ...

Av ememmely - 31 december 2012 09:25

  It feels like fire..... But it won't last....

Av ememmely - 31 december 2012 08:21

Året är snart över och jag sitter och funderar över vad som hänt.... Det har varit ett händelserikt år och det är väl sällan ngt ont inte har ngt gott med sig? 2012 började med min dotters födsel. Min underbara lilla trollunge som gör allt hon k...

Presentation


Den som väntar på ett tillfälle... förlorar det.

Fråga mig

12 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
      1
2
3 4
5 6 7
8
9
10
11
12 13 14 15
16
17 18
19
20 21 22 23 24
25
26 27 28
29
30
<<< November 2012 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards