Direktlänk till inlägg 13 november 2012

Det som ingen förstår... Normaliseringsprocessen.

Av ememmely - 13 november 2012 12:46

Normaliseringsprocessen:


De människor som styr sin partner i nära relationer med hjälp av makt- och kontrollmissbruk använder sina egna referensramar för vad som är kärlek och de reglerar dem helt efter hur de för tillfället passar dem. De ser det som sin uppgift att lära och uppfostra. De tar på sig lärarrollen i hur man har en relation, allt för att relationen ska vara på deras villkor.

Normaliseringsprocessens olika stadier

I början av relationen känner den här typen av män ofta en stark spänning då han möter en attraktiv och vacker kvinna. Han idealiserar henne och lyfter henne till skyarna. Han är snabb med att försöka binda henne till sig. Han vill ha/äga henne och han ger henne hundra procents uppvaktning och bekräftelse på att hon är kvinnan i hans liv.

Alla de fantastiska egenskaper som han fann attraktiva vänds till negativa när den första förälskelsefasen ska gå vidare till nästa fas "Polariseringsstadiet" det är här kvinnan får ett brutalt uppvaknande när mannen inte klarar av växlingen mellan den idealiserade speglingen till den verkliga bilden. Hans omogna personlighet är nu tydlig, han blir som ett rasande barn när kvinnan inte tillgodoser alla hans förväntningar och att hon inte är själva sinnebilden av den perfekta kvinnan han trodde hon var. Han vänder blixtsnabbt och kommer visa upp ett beteende som gör det omöjligt att gå vidare till en fördjupning av relationen. 

I det här läget lämnar mannen ofta kvinnan genom ett hastigt uppbrott eller så försvinner han bara utan ett ord. Den som lämnas på ett sådant sätt står självklart oftast som handfallen från skyarna och förstår ingenting. 

"Vad hände?
Vad gjorde jag för fel?
Älskade han inte mig?"


Det finns ett villkor för att mannen ska vilja fortsätta relationen med kvinnan trots att de närmar sig stadiet där förälskelsen fördjupas till kärlek - och det är att han måste känna upphetsningen av att det fortfarande finns något kvar hos henne att erövra och ta kontroll över. Är kvinnan dessutom stark på så sätt att hon kämpar emot, säger ifrån och förklarar samtidigt som hon varvar detta med att visa att hon är anpassningsbar och vill gå honom till mötes, så kommer det att stärka hans åtrå ännu mer. Kvinnan tror att mannen kommer att bli "som vanligt" igen om hon anpassar sig efter hans krav och är lyhörd. Genom att kvinnan mer och mer kommer att underordna sig mannen så kommer de erotiska upplevelserna, som är knutna till ökad kontroll och dominans, gradvis bli mer intensiva. De här känslorna kring erotisk upphetsning kommer att bli viktigare och viktigare. Kvinnan kommer med all sannolikhet känna allt eftersom att det endast finns ett sätt att förenas, att det bara finns ett "säkert" sätt att få innerlighet och visad omtanke - och det är via sex.

Om kvinnan i detta läge är för passiv hade mannen tappat intresset för henne eftersom han hade sett henne som besegrad - han hade känt sig färdig med henne. Om kvinnan forfarande känns intressant för mannen så finns alltså fortfarande något som han vill kontrollera och erövra. Om kvinnan inte givit upp vid detta läge utan tror att hon kan få mannen att bli som han var i början igen - då hakar de fast i varandra och deras relation leder rakt in i normaliseringsprocessen.

Alla kvinnans gränser förskjuts och upplöses
Varje motstånd i form av att kvinnan inte tycker, tänker, känner och handlar som mannen vill angriper han henne med olika medel. Han är överlägsen, kylig, nonchalant och talar nedsättande till henne. Han förlöjligar henne och talar om vilket våp hon är, hur lite hon förstår, att hon inte vet någonting. Det tar ofta inte lång tid innan han känner att han måste markera och uppfostra/lära henne saker och ting. Detta gör han genom att vråla, skrika, domdera, hota, skrämma, hålla fast henne, hålla hårt i henne, trycka ner henne och i många fall även slå henne. 

Allt som mannen och kvinnan pratade om i början av förälskelsen, de gemensamma referensramar de hade för värderingar, moral, förhållande, drömmar och mål är nu helt raserade. Mannen menar att det är kvinnans fel eftersom hon enligt honom har förändrats till det sämre. Hon säger fel, gör fel, handlar fel och är fel. Han blåser upp sig och fokus hamnar på kvinnans brister, hur dåligt hon får honom att må, att hon förstör förhållandet eftersom det är hennes fel att han blir sur, arg, skriker och svär. Det är också hennes fel om han måste sparka och slå i saker och ting för att hon gör honom så frustrerad, liksom att det är hennes fel om han måste gå till sådana ytterligheter att han måste hålla fast henne, trycka ner henne, ta hårt i henne och slå henne. Kvinnan tillåts inte att reagera på hur han beter sig för då kommer han att trycka till henne igen med de metoder han kan och tycker passar för tillfället. 

Mannen försöker intala kvinnan att han aldrig har behandlat någon annan kvinna illa. Han menar att det är just denna kvinna som framkallar detta beteende hos honom. Kvinnan vet inte vad hon ska tro för han var ju så otroligt fin mot henne i början "Är det verkligen så att hon har förändrats så till det sämre att hon kan få honom att bete sig så här, att det egentligen är så att hon förtjänar att behandlas så här eftersom det egentligen är hon som gör honom illa, att han bara vill lära henne hur hon ska göra rätt så att han kan må bra och bli fin igen?"

Kvinnans självkänsla urholkas, hon känner sig förvirrad, rädd, förtvivlad och ledsen. Hon undrar hur hon kunde förstöra något som var så fint och som började så bra. Kvinnan anstränger sig ännu mer för att vara mannen till lags så att han ska bli som "vanligt" igen. Ibland blir han som "vanligt" och då tror kvinnan att hon har lyckats, att nu ska allt bli bra igen, att allt som hänt varit ett förvirrat misstag för att de inte förstod varandra. Men det växlar snabbt tillbaka igen.

Mannen förringar sitt psykiska och/eller fysiska våld. Han vill inte blicka inåt och se sina egna brister och ta konsekvenserna av dem. Han höjer rösten och markerar att hon inte ska tjata om det som har hänt, att det är så typiskt henne att älta, att alltid se bakåt istället för framåt. Han blir arg för han ser det som att hon är ute efter att ge honom dåligt samvete och är det något han vill undvika så är det sin egen skuld. Skamlöst för han istället över samtalet på kvinnans brister, fel och svagheter. Han kan börja ta upp saker kvinnan gjort fel från första början i deras relation som han är missnöjd med utan att bry sig om att han själv går bakåt i tiden och ältar detta med henne. Nämner kvinnan något om detta så vill han inte se sitt eget agerande utan går på henne ännu mer. Han kan säga att det är typiskt henne att inte kunna ta kritik, att de inte kan tala om hennes fel och brister utan att hon ska försöka byta ämne. Står kvinnan på sig och vill gå därifrån då mannen blir mer och mer aggressiv kommer han att beskylla henne för att vara feg och att alltid vilja fly. Kvinnan kommer känna hur hennes gränser krymper, att allting dras åt och att hon får svårare och svårare att andas.

Mannen måste nu lära kvinnan hur man kommunicerar och kommer med stor sannolikhet att köra över henne med hårda ord och räcker inte det, måste han kanske ta till fula ord, och räcker inte det så måste han kanske ta till något han vet sårar henne extra mycket och räcker inte det så kanske han måste få henne att inte bara känna sig psykiskt underlägsen honom utan också fysiskt. När hon ligger ner så tycker han kanske inte att det räcker utan han måste kanske även håna henne. Till sist säger han det hon fruktar mest, att han inte vill vara tillsammans med henne eftersom hon inte vet hur man beter sig i en relation. 

Kvinnan aktar sig mer och mer för att konfrontera honom - mannen har nått sitt mål, att markera för kvinnan han älskar var gränsen går.

Växling mellan "kärlek" och våld
Mannen fortsätter att växla mellan elakhet och värme, bekräftelse och nedvärdering, mellan kärleksfulla handlingar och handlingar som gör ont. Kvinnans självkänsla brister, gränser suddas ut och hon övertar mannens syn på henne som den sanna bilden. När han säger att hon är dålig, då känner hon sig dålig. När han säger att hon är underbar, då känner hon sig underbar. När han säger att hon är värdelös, då känner hon sig värdelös. 

"Det är allmänt känt att effekten av tortyr förstärks när smärta växlas med omsorg. Den som torterar blir roten till smärta och rädsla men han är också den som väcker offrets tillgivenhet när smärtan uteblir och hon erbjuds vila, tröst, förståelse, mat och dricka. I offret väcks hoppet att han som torterar inte kommer att göra henne illa igen - inte kan han väl det efter att ha varit henne nära, tröstat henne och tagit hand om henne, givit henne mat och sett henne i ögonen. När växlingen till våld sker upplevs offret smärtan extra intensiv och plågsam - och för den som utövar tortyr märker hur effektivt han kan kontrollera sitt offer. Samtidigt som den som torterar känner makt över sitt offer känner han också förakt för hur hon tar emot smulorna av "mänsklighet" han erbjuder henne med tron om att han ska förändras. Han förstår inte hur hon kan vara så naiv och dum. Offret överlever på detta sätt för utan hopp går hon under".


En man som precis gjort kvinnan han är tillsamman med illa kan "glömma" detta och ta hand om henne när hon är totalt nedbruten efter hans verbala och/eller fysiska misshandel. Hans kan hålla om henne, hämta en filt så hon ska känna sig varm och även ge henne sin sista insomningstablett så hon kan lugna kroppen som skakar. Kanske kan hon få somna en stund. Att det är han som gjort henne illa är ett faktum som försvinner när han växlar och nu istället agerar hennes räddare och prins.

- Du kan läsa mer om detta här: Räddaren i nöden

- Du kan läsa om detta här: Våldscykelns start 2


"Om jag själv inte upplevt det jag gjort sista 5 åren skulle jag kanske inte heller förstå. Hur någon kan ha skepnad som vanlig person men sen ändå sakna alla varma känslor för andra . Hur förvirrande det varit att leva så med någon när ens egna hjärna och hjärta lurar en, förtränger och inte kan ta in. Jag skulle aldrig tro att jag skulle ta så mycket skit. Hur hopplöst det är med en partner som har en egen agenda, Som vill leva ihop samtidigt som han bryter ner en, som ena kvällen är en schysst person för att nästa dag betee sig som han avskyr mig. - Från en Tuva

Isolering - "Du har bara mig" 
En kvinna som har fallit för en man som använder sig av makt- och kontrollbeteende utarmar hennes tro på sig själv och att klara sig utan honom. Har kvinnan ett socialt välfungerande nätverk kommer han att använda sina metoder och medel för att nå dit att hon bara har honom. Just detta att hon till sist tror att hon bara har honom att lita på kommer han att utnyttja på ett effektivt sätt. Han kommer utsätta henne för rädslan att bli alldeles ensam, att även förlora honom.

Ytterligare begränsningar - mobiltelefon och Internet 
Mannen kommer även att sätta upp regler kring hur kvinnan får använda sin mobiltelefon, dator och kommunikationsplatser som t ex FB och andra forum. Hur han själv använder dessa medel bestämmer han själv. Mannen lyfter fram sin egen användning av ovanstående medel som sund och normal medans kvinnan användning är osund och onormal, på gränsen till sjuk. Han kommer att visa sitt ogillande på många sätt och kvinnan tvingas begränsa sina kontakter för att i många fall helt utesluta dem. 

Exempel: 

Mannen kan ringa hur mycket som helst, bestämma möten med vänner över huvudet på kvinnan och plötsligt lämna henne för att han fick andra planer. Medan kvinnan som har en sjuk väninna måste fråga om det är ok att hon kollar sina sms lite då och då för att ändå möta ogillande och ord om hennes sjukliga sms-beroende.

Mannen kan ha hundratals vänner på FB men kan ändå få kvinnan att stänga ner sin FB då hon är så dum och naiv som inte förstår att hennes vänförfrågningar från män hon känner/känt är dolda sexförfrågningar. 

Mannen har kontakt (bakom ryggen på sin flickvän) med kvinnor och kan med lätt hand sms:a en fd flickvän om att de måste prata snart och avslutar med champangeskålar och pussar. Under tiden är mannen samtidigt väldigt noga med att poängtera att kvinnan inte på något sätt får ha kontakt med fd pojkvänner eller någon man alls. Vid minsta misstanke, som att en man har tilltalat henne, så exploderar han och utsätter kvinnan för anklagelser, elaka ord och utbrott. 

Mannen anser sig ha fri tillgång till kvinnans aktiviteter på Internet medan han är ytterst noga med att utesluta henne från sina egna och ha hemliga lösenord.

Utesluta kvinnan från gemenskap
Mannen kommer successivt, men oftast i ganska snabb takt, att utesluta kvinnan från saker som han tidigare sa var en självklarhet att de skulle göra tillsammans. Saker han tidigare krävde av kvinnan att de skulle göra tillsammans kommer han nu göra ensam utan att ha med henne i beräkningarna. Han kommer att prata i "Jag-form" istället för som tidigare i "Vi-form". Mannen kommer leva helt efter sitt eget schema som han kommer att undanhålla henne medan han kräver fullkomlig koll på vad hon gör, vilka hon träffar och varför.

Exempel på mannens uteslutning av kvinnan:
Mannen kan åka iväg på semestrar och fira högtider för att på fullt allvar se kvinnan han är tillsammans med i ögonen och säga/skrika saker som han tycker är rätt och riktiga, som förklarar varför hon inte längre får vara med. 

Han involverar andra människor i planer och avgörande beslut men stänger ute kvinnan. Men han tar det för självklart att han ska ha kontroll över allt i kvinnans liv och att hon inte pratar med någon annan än med honom.

Mannen kan plötsligt uppvakta kvinnan intensivt. Han är mjuk mot henne, stryker händerna över henne och bekräftar att hon är den mest fantastiska kvinna han någonsin har träffat, att han vet att hon är kvinnan i hans liv. Han vill gifta sig med henne. Antagligen är kvinnan vid detta stadie så svältfödd att hon inte kan annat än ta till sig alla fina ord, mjuka händer och bekräftelsen han ger henne. Tyvärr kommer han att växla igen. De kan ha innerlig sex för att han sedan reser sig upp och berättar att han ska åka iväg och umgås med vänner som umgås i par men där hon inte får vara med. Han kan lämna henne gråtandes i sängen och skicka sms om hur roligt han har några timmar senare.
 

Istället för att göra slut med kvinnan han är tillsammans med så säger mannen med ord att hon är kvinnan i hans liv för att visa något helt annat i handling. Under tiden har han kontakt med annan kvinna, flirtar och/eller inleder en relation med henne. Han ger inte kvinnan han är tillsammans med valmöjligheten att få välja om hon faktiskt vill vara med en man som är otrogen eftersom allt detta sker bakom hennes rygg. Under tiden blåser han upp sig själv som en man som aldrig ens skulle se åt en annan kvinna. Han läxar upp och föreläser för kvinnan om hur man beter sig i en relation. Helt skamlöst anklagar han kvinnan för att vara opålitlig, att hon flirtar och har sex med allt och alla om hon så skulle ligga hemma och vara sjuk och knappt kunna ta sig ut på egen hand. Efter att ha tryckt ner kvinnan med hur skamligt beteende hon har så vänder han sig till den andra kvinnan med sin uppvaktning.


När det inte finns mer för mannen att "vinna"/förstöra
När kvinnan är helt nerbruten finns det inget mer för mannen att erövra och då försvinner hans känsla av upphetsning. Då blir det tomt. Mannen lämnar då kvinnan på ett sätt som går helt i stil med hur han har behandlat henne under relationen. 

Mannen kan fortsätta att kontrollera, utnyttja och såra kvinnan efter det att han har lämnat henne. Han har inga som helst hämningar till att ha sex med kvinnan som är helt under isen för att vägra henne ett enda ömt ord efteråt. Han ger inte kvinnan några som helst garantier och tål inga som helst krav, önskningar eller drömmar från kvinnan. Ett ord om äkta intimitet från kvinnan så lämnar henne utan ett ord och hon vet inte när eller om han kommer tillbaka.

Mannen har inga problem att lämna kvinnan när han ser att hon är som mest utsatt och skadad och knappt orkar stå upp. När hon har lyckats resa sig upp och fått lite luft under vingarna kommer han tillbaka utan skam för att utsätta henne för samma sak igen. 

Många kvinnor beskriver känslan efter en sådan här misshandel att det är som om att deras person har utsatts för ett slags inbrott. Att de har överlevt som en fysisk varelse men att är symboliskt dödad som den person de var. 

"Det känns som att han tog allting inuti mig som var fint och fungerande. Men han var inte rädd om det utan slet ut det och spottade på det för att sedan låta det ligga på en sophög. Allt det var ju...jag. Jag känner mig som död". 

Kvinnan behöver hjälp utifrån
Det är väldigt viktigt med hjälp utifrån för att en kvinna som utsatts för misshandel på detta sätt ska kunna bryta mannens missbruk och misshandel av henne. Vägen till en god självkänsla efter sådan här misshandel kräver en lång och svår resa. Kvinnan behöver få hjälp att bearbeta det hon utsatts för samtidigt som hon behöver sunda och omtänksamma människor omkring sig i processen att föras tillbaka till livet igen. 

Smärtsam insikt
Mannen vet innerst inne att han misshandlar kvinnan men han förringar det.
Kvinnan vet innerst inne att hon blir misshandlad men hon förringar det också.

Ska mannen verkligen ta in sin skuld så måste han kliva ner från sin "härskartron", ge avkall på sin egoism och kontroll. Han måste arbeta mycket med sitt beteende och stå för konsekvenserna. Mannen måste lära sig att vara ödmjuk istället för att köra över andra. Detta kommer att kommer att kräva massor med tid och tålamod att ändra sitt beteendemönster som han har haft sedan han var barn.

Kvinnan i sin tur måste våga ta in att mannen faktiskt väljer att misshandla henne. För att inse det måste hon stå ut med vanmakten att han har en beteendeproblematik som hon inte kan göra något åt. Den grundades inte av henne i relation till honom - utan den grundades i honom för längesedan. Det spelar alltså ingen roll om hon är världens mest perfekta kvinna eller inte. 

Kvinnan måste ha modet och styrkan att göra det hon är mest rädd för - att ta in det faktum att hon måste lämna mannen som blivit allt för henne. Det är kvinnans enda val om hon inte vill utsätta sig ytterligare för att mannen ska göra henne illa. 

/TuvaForum 

 

 
 
Ingen bild

Eva

14 november 2012 08:51

Åh delar av detta var oxå med i min värld unde de 6-7 långa åren. :(

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av ememmely - 1 januari 2013 20:47

Fortsätt gärna följa mig här:    http://nattstad.se/ememmely   Kärlek<3 /Em. ...

Av ememmely - 1 januari 2013 16:34

En man som misshandlar är känslomässigt omogen. Hans omognad visar sig ofta när det ställs krav på honom i en relation tillsammans med en kvinna. Då överväldigas den omogna mannen av känslor som maktlöshet eftersom han upplever att han har tappat kon...

Av ememmely - 1 januari 2013 09:50


Vill börja dagen med att önska er alla ett riktigt gott nytt år=)   Nu börjar året där vi inte ska göra om alla de misstag vi gjorde förra året, right? Ha ha ha! Vi kan väl alla försöka göra vårt bästa i alla fall. Vi kan börja med att lära ...

Av ememmely - 31 december 2012 09:25

  It feels like fire..... But it won't last....

Av ememmely - 31 december 2012 08:21

Året är snart över och jag sitter och funderar över vad som hänt.... Det har varit ett händelserikt år och det är väl sällan ngt ont inte har ngt gott med sig? 2012 började med min dotters födsel. Min underbara lilla trollunge som gör allt hon k...

Presentation


Den som väntar på ett tillfälle... förlorar det.

Fråga mig

12 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
      1
2
3 4
5 6 7
8
9
10
11
12 13 14 15
16
17 18
19
20 21 22 23 24
25
26 27 28
29
30
<<< November 2012 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards